Gerecht : Rillettes van konijn met geuze


Benodigdheden:

 

4 personen

 

Ingrediënten:

1 volledig versneden konijn of 3 konijnenbillen

50 gram vetstof

100 gram ganzenvet

1 fles geuze van 37,5 cl (op voorhand uit de ijskast nemen)

1 dl kippen- of groentebouillon

3 sjalotten

1 teentje look

1 kruidnagel

2 blaadjes laurier

2 takjes tijm

2 takjes rozemarijn

1 koffielepel scherpe mosterd

1 snuifje piment d’espelette of cayennepeper

peper van de molen

zout

 

Garnering:

Toastjes of vers gebakken broodje

Klein potje zure augurken in stukken

Klein potje zure zilveruitjes

Assortiment van o.a.

Confituur op basis van kweepeer

Uienconfituur

Ketchup van cassis (indien voorradig)

Siroop van peren met kaneel (indien voorradig)

Gemberbolletjes op siroop (indien voorradig)

Eventueel speciale soorten mosterd

Tuinkers als versiering

 

Bereiding:

Haal de stukken konijn uit de ijskast en laat ze op kamertemperatuur komen. Kruid ze langs alle kanten met zout en peper uit de molen.

Pel de sjalotten en snij ze fijn. Pel de look en knijp ze door de lookpers of snij fijn.

Laat het vet in een grote pot smelten en laat de sjalotten en de look lichtjes glazig worden, zonder ze te kleuren. Leg de stukken konijn in de pot, zet het vuur wat hoger en bak het vlees langs alle kanten lichtjes aan.

Voeg de laurier, tijm en rozemarijn toe.

Blus met de bouillon en de geuze, voeg een schep mosterd en de kruidnagels en de piment d’espelette of cayennepeper toe.

Dek af en laat garen gedurende 50 à 60 minuten op een zacht vuur.

Neem de gare stukken konijn uit de pot en laat afkoelen.

Als ze koel zijn, pluk je het vlees van de botjes en doe het in de mengkom van de keukenrobot. Zie dat er geen botjes in terecht komen.

Zeef een gedeelte van het kookvocht (ongeveer 4 cl) en giet het bij de plukjes konijn.

Vervolgens voeg je ongeveer ¾ van het ganzenvet toe.

Plaats het K-mengstuk op de keukenrobot en laat het geheel zachtjes mengen op matige snelheid tot het een smeuïg geheel is.

Schep de rillette in mooie aarden potjes en strijk er eventueel nog een fijn laagje ganzenvet over. Daarmee sluit je de rillettes af van de lucht en kan je ze langer bewaren.

Plaats ze in de koelkast om verder af te koelen en op te stijven.

Heerlijk bij het aperitief op toastjes met schijfjes augurk en zilveruitjes en een collectie confituren en mosterd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen wijnen gevonden bij dit recept.